Επίτιμος Διδάκτορας,Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος

07-07-09 web.xrh 0 comment

Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής- Επίτιμοι Διδάκτορες

Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος


 

papalexopoulos

 

bullet Διαβάστε απόσπασμα από ομιλία που δόθηκε στα πλαίσια της τελετής αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 2006 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

…Είναι ένα από τα Ιδρυτικά μέλη του Σωματείου « Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς ».

Όλα τα χρόνια που υπηρέτησε τον Εργοδοτικό Συνδικαλισμό, μέσα από τον ΣΕΒ, επέδειξε ένα ισχυρό αίσθημα σεβασμού, ευθύνης και δικαίου προς τον άνθρωπο καθώς και υψηλή συνείδηση τόσο των καθηκόντων όσο και των ευθυνών που ο κάθε Επιχειρηματίας πρέπει να αναλαμβάνει απέναντι στους εργαζομένους του αλλά και στο κοινωνικό περιβάλλον όπου δραστηριοποιείται.

Στο χώρο της Παιδείας. Ίδρυσε το « Βήμα του Μεταπτυχιακού Φοιτητή ». Πρόκειται για ένα θεσμό που έχει σκοπό την επικοινωνία, τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μεταπτυχιακών φοιτητών και εκπροσώπων του Ακαδημαϊκού και Επιχειρηματικού κόσμου.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού ALBA Graduate Business School, τον οποίο υποστήριξε από το ξεκίνημά του και εξακολουθεί να τον υποστηρίζει με δωρεές και υποτροφίες.

Χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα « TITAN – INSEAD Visiting Professors Program » με συμμετοχή Επισκεπτών Καθηγητών από το INSEAD.

Στον πολιτιστικό χώρο. Με την ενεργό, μέσω χορηγιών και χρηματοδοτήσεων, στήριξή του έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση και τη διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, με έργα συντήρησης και αναστήλωσης ιερών ναών και μοναστηριών της Ορθοδοξίας αλλά και μνημείων της αρχαιότητας, όπως αυτά της Νεμέας.

Επίσης έχει ιδρύσει και ενισχύσει την Κίνηση Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία, με σκοπό την προαγωγή των αξιών της κοινωνίας πολιτών, την ανάδειξη του ρόλου του πολίτη και τη δημιουργία ουσιαστικού διαλόγου του ενεργού πολίτη με την πολιτική ηγεσία. Πρωτοστάτησε με συντονισμένες κινήσεις στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως της δασοπροστασίας, της διαχείρισης των υδάτων καθώς και άλλων θεμάτων ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το γεγονός, ότι έδωσε μεγάλους και σοβαρούς αγώνες για την αρμονική συνύπαρξη οικονομίας, πολιτικής και επιχειρηματικότητας. Διατύπωσε ιδέες και απόψεις, οι οποίες διατηρούν πάντα την επικαιρότητά τους. Αναφέρομαι ενδεικτικά στην πεποίθησή του, ότι « Στο σημερινό κόσμο, που μεταβάλλεται συνεχώς και με ταχείς ρυθμούς, η λειτουργία μιας επιχείρησης μέσα στα πλαίσια του Νόμου με αποκλειστικό σκοπό την κερδοφορία, δεν αρκεί. Τα καθημερινά προβλήματα αποκτούν ήδη τέτοιες διαστάσεις ώστε, για την αντιμετώπισή τους, να απαιτείται η συνεργασία όλων των δυνάμεων της Κοινωνίας ».

Λίγοι πολίτες αυτής της χώρας έχουν προσφέρει στον τόπο τους τόσα, όσα ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος. Η εργατικότητα, η αντικειμενικότητα των θέσεών του και η σοφή τοποθέτησή του στα μεγάλα και επίκαιρα ζητήματα αποτελούν φωτεινό παράδειγμα και σταθερό σημείο αναφοράς για το μέλλον.

Με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς τιμούμε σήμερα μία σημαντική προσωπικότητα της Ελληνικής κοινωνίας. Ένα επιτυχημένο Επιχειρηματία, αλλά συγχρόνως και υπεύθυνο Έλληνα πολίτη, που (με κριτήριο το « Ζην προς την Πολιτείαν » του Αριστοτέλη) θεωρεί χρέος του την ενεργό συμμετοχή του στα κοινά, για το καλό του κοινωνικού συνόλου.