Αρχική – Πληροφορίες για το Τμήμα

20-06-07 web.xrh 0 comment

Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής

Ιστορία του Τμήματος


.

Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής δημιουργήθηκε το 1989 με το Π.Δ. 377. Είναι το μοναδικό Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ελλάδα με αποκλειστικό αντικείμενο τη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική Διοικητική και φιλοδοξεί να παραμείνει πρωτοπόρο στη διδασκαλία της θεωρίας και των σύγχρονων εφαρμογών των σχετικών γνωστικών αντικειμένων.

Το Τμήμα κατόρθωσε σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα από την ίδρυση του, να είναι σε θέση να προσφέρει στους φοιτητές του ένα από τα πιο άρτια επιστημονικά καταρτισμένα προγράμματα σπουδών, αφού συνδυάζει την υψηλού επιπέδου θεωρητική κατάρτιση με την πρακτική εφαρμογή.

Ιδιαίτερα δε χαρακτηριστικά του προγράμματος που το κάνουν να ξεχωρίζει, είναι ότι δίνει κυρίως έμφαση στον ρόλο του οικονομικού διευθυντή της σύγχρονης επιχείρησης, στην οργάνωση των τραπεζικών υπηρεσιών, στην ανάλυση των χρηματαγορών, στην λειτουργία επενδυτικών τραπεζικών οργανισμών, στην διεθνή τραπεζική, στη χρησιμοποίηση μικροϋπολογιστών κ.λ.π.

Το Τμήμα άρχισε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 1990-1991 με την εισαγωγή των πρώτων 80 φοιτητών. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σταδιακά.

Μαθήματα


.

Οι σπουδές στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής συνδυάζουν την θεωρία με τη πράξη, εξασκούν την κριτική ικανότητα, ενθαρρύνουν την άμιλλα και τη συνεργασία.

Πέραν της από καθ’ έδραν διδασκαλίας, οι διδακτικές μέθοδοι περιλαμβάνουν:

  • την παρακολούθηση των διεθνών χρηματοοικονομικών εξελίξεων σε πραγματικό χρόνο και τη συγγραφή σχετικών αναλύσεων
  • τη συλλογή πραγματικών στοιχείων από βάσεις δεδομένων και ανάλυσή τους με Η/Υ
  • αναλύσεις πραγματικών καταστάσεων (case studies), κυρίως από το Harvard Business School
  • προσομοιώσεις επενδυτικών αποφάσεων
  • παρουσιάσεις φοιτητών
  • διαλέξεις από κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων και χρηματοοικονομικών οργανισμών

Τα προγράμματα σπουδών, προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό, είναι εφάμιλλα των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου. Επιπλέον, αναθεωρούνται συχνά ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες του δυναμικού και ταχύτατα μεταβαλλόμενου τομέα της χρηματοοικονομικής και τραπεζικής, όπου συνεχώς δημιουργούνται καινούρια προϊόντα και αναδύονται νέοι «παίκτες» ενώ άλλοτε κραταιοί «παίκτες» εξαφανίζονται.

Οι πρωτοποριακές μέθοδοι διδασκαλίας, τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών, η διαρκής αλληλεπίδραση μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων, η συνεχής επαφή με τον «κόσμο της αγοράς» και η εξαιρετική ερευνητική υποδομή του Τμήματος καλλιεργούν γόνιμο έδαφος για την εκπαίδευση των φοιτητών.

Από τη διαρκή αλληλεπίδραση μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων αναδεικνύονται οι φοιτητές με τη θέληση και την πειθαρχία για μεταπτυχιακές σπουδές σε κορυφαία του κόσμου πανεπιστήμια. Οι καθηγητές του Τμήματος τους παρέχουν κάθε δυνατή υποστήριξη και καθοδήγηση στην προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό για να γίνουν δεκτοί σε αυτά τα πανεπιστήμια.

Επισκεφθείτε τις σελίδες του Προπτυχιακού, Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Κύκλου Σπουδών για να ενημερωθείτε για τα προσφερόμενα μαθήματα.

.

.

.

.