Ημερίδα με θέμα «Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – ΔΕΠΥ στο Φοιτητή: Αποτελεσματικές στρατηγικές»

19-09-18 web.xrh 0 comment

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές η οποία εμφανίζεται στο 5-7% του μαθητικού πληθυσμού και στο 4% των ενηλίκων. Παρ᾽ όλα αυτά δεν είναι ευρέως γνωστή με αποτέλεσμα να ξεφεύγει της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής αντιμετώπισης.

Οι φοιτητές με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται στη μελέτη και σε όποια εργασία απαιτεί συγκέντρωση, στη διαχείριση της καθημερινότητας, στον ύπνο και σε άλλες λειτουργίες αυτοφροντίδας. Συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις ερωτικές και κοινωνικές σχέσεις, και παρασύρονται εύκολα σε διαφόρων ειδών εξαρτήσεων (βιντεοπαιχνίδια, σερφάρισμα στο ίντερνετ, ουσίες). Όταν είσαι φοιτητής πρέπει να μπορείς να δουλεύεις μεθοδικά, συστηματικά και συγκεντρωμένα. Να θυμάσαι αυτά που μαθαίνεις, να οργανώνεσαι και να προγραμματίζεις τη ζωή σου πολύ διαφορετικά ειδικά αν ζεις μακριά από τους δικούς σου. Πρέπει να κινητοποιείσαι ακόμα και όταν βαριέσαι, να ελέγχεις τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά σου έτσι ώστε να τα βγάζεις πέρα με την νέες σου υποχρεώσεις και ελευθερίες, και να κρατάς καλές ισορροπίες μεταξύ δουλειάς και διασκέδασης. Τα ελλείμματα της ΔΕΠΥ στη μνήμη, την οργάνωση, τον προγραμματισμό, τη κινητοποίηση και τον συναισθηματικό αυτοέλεγχο δημιουργούν προβλήματα στη διαχείριση της καθημερινότητας σε όλους αυτούς τους τομείς.

Οι φοιτητές με ΔΕΠΥ είναι ένας μη χαρτογραφημένος πληθυσμός ο οποίος δεν υποστηρίζεται πια από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον αλλά και ούτε από το νομικό πλαίσιο. Αν όμως γίνουν αντιληπτά έγκαιρα τα προβλήματα συγκέντρωσης, μνήμης, οργάνωσης, διαχείρισης χρόνου κτλ. και γίνει σωστή διάγνωση τότε πολλά προβλήματα που απορρέουν από μια μη διαγνωσμένη ΔΕΠΥ θα αποφευχθούν.

Έτσι φέτος στα πλαίσια του παγκόσμιου μήνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη ΔΕΠΥ το ADHD Hellas διοργανώνει επιμορφωτική ημερίδα το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018, με θέμα: «Η ΔΕΠΥ στο Φοιτητή: Αποτελεσματικές Στρατηγικές», στο Deree – The American College of Greece, με την αιγίδα του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς. Διακεκριμένοι ομιλητές στο χώρο της ΔΕΠΥ και του coaching θα παρουσιάσουν αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης των βασικών χαρακτηριστικών της ΔΕΠΥ που δυσκολεύουν τους μαθητές και φοιτητές με αυτή τη διαταραχή.

 

Facebook Event