Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου (Χρηματοδοτήσεις και Επενδύσεις)

01-10-20 web.xrh 0 comment

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΣΧΟΛΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΙΚΗΣ & ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ

ΠΜΣ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ

Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου

Μιχάλης Ανθρωπέλος, Δρ. Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Τμήμα Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής Διοικητικής

anthropel@unipi.gr

https://bankfin.unipi.gr/faculty/anthropelos/

 

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ  ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ  ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Σκοπός του μαθήματος είναι η διερεύνηση των βασικών αρχών που διέπουν τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, καθώς και των τρόπων αντιμετώπισης των επενδυτικών κινδύνων που εμπεριέχονται στο υπάρχον διεθνοποιημένο περιβάλλον.

Στο πρώτο μέρος του μαθήματος μελετάται η λειτουργία της παγκόσμιας αγοράς συναλλάγματος, όπου και παρουσιάζονται οι δυνάμεις που καθορίζουν και μεταβάλλουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Μέσα από αυτή την ανάλυση συζητούνται τρόποι πρόβλεψης ισοτιμιών, καθώς και χρήσεις των σχετικών παράγωγων αξιόγραφων για επενδυτικούς ή αντισταθμιστικούς (hedging) σκοπούς.

Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στο σχεδιασμό και τη διαχείριση διεθνοποιημένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζονται οι κυριότερες λειτουργίες της παγκόσμιας αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται δε στην ανάλυση των ιδιαίτερων επενδυτικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα διεθνή χαρτοφυλάκια και στην αξιολόγηση των τρόπων που αυτοί αντισταθμίζονται. Μελετούνται ακόμη οι αρχές διαχείρισης των αμοιβαίων κεφαλαίων διεθνών επενδύσεων και τα χαρακτηριστικά των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (Exchange-Traded Funds, ETFs). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην μελέτη των βασικών επενδυτικών στρατηγικών που χρησιμοποιούνται από τα μεγαλύτερα hedge funds.

Οι φοιτητές καλούνται προς το τέλος του μαθήματος να εργαστούν σε ομάδες πάνω σε ένα case study, που σχετίζεται με την διδακτέα ύλη.

Το μάθημα σκοπεύει να εξοικειώσει τους φοιτητές με τις βασικές έννοιες, που είναι απαραίτητες για τη κατανόηση και την ερμηνεία των τρεχουσών εξελίξεων στις παγκόσμιες χρηματαγορές και στις επενδυτικές επιλογές.

 ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

 Πρώτο μέρος

  • Η λειτουργία και η δομή της παγκόσμιας αγοράς συναλλάγματος.
  • Οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
  • Οι διεθνείς σχέσεις ισοδυναμίας.
  • Η έννοια του συναλλαγματικού κινδύνου και οι τρόποι αντιμετώπισής του.

 Δεύτερο μέρος

  • Η παγκόσμια αγορά ομολόγων.
  • Διεθνοποιημένα χαρτοφυλάκια και κίνδυνοι.
  • Τα αμοιβαία κεφάλαια διεθνοποιημένων επενδύσεων και ETFs.
  • Δημοφιλέστερες επενδυτικές στρατηγικές των hedge funds και το πώς αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές εξελίξεις.

ΒΑΘΜΟΣ

  • 70% Τελική εξέταση.
  • 30% Εργασία στο case study.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Θα δοθούν σημειώσεις από τον διδάσκοντα καθώς και φωτοτυπίες από επιλεγμένα κεφάλαια βιβλίων και ερευνητικών εργασιών. Στο μάθημα θα αναλύονται επίσης και επιλεγμένα άρθρα από τον ελληνικό και το διεθνή οικονομικό τύπο.

Επιπρόσθετη βιβλιογραφία

Shapiro, A.: “Multinational Financial Management”,10th edition; Wiley, 2013.

  1. Eun & B.G. Resnick: “International Financial Management”, 7th ed., McGraw-Hill. 2015. Eiteman, K., Stonehill, A. I. and Moffett, M. H., “Multinational Business Finance”, 10th

edition; Pearson Addison Wesley. 2004.