Competition Law (Master in Banking and Finance Law)

02-10-20 web.xrh 0 comment

Sorry, this entry is only available in Greek For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΣΧΟΛΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΔΙΚΑΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ

Σκοπός του μαθήματος: Η διδασκαλία του μαθήματος αποσκοπεί:

  • Να παράσχει μέσα από πρακτικά παραδείγματα τις βάσεις για την κατανόηση των γενικών αρχών του δικαίου του ανταγωνισμού (ελεύθερου και αθέμιτου) τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Να εξοπλίσει τους διδασκόμενους με γνώσεις και εργαλεία για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και δη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα με ιδιαίτερη έμφαση στη νομολογία των δικαστηρίων και την πρακτική των εποπτικών αρχών.
  • Να εμβαθύνει σε ειδικά θέματα του δικαίου του ανταγωνισμού αναφορικά με τη δράση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Εκπαιδευτικά αποτελέσματα: Στο τέλος του κύκλου των μαθημάτων οι διδασκόμενοι πρέπει να είναι σε θέση να κατανοούν και να επιλύουν ζητήματα που άπτονται του δικαίου του ανταγωνισμού  (ελεύθερου και αθέμιτου).

Περιεχόμενα μαθήματος: Το περίγραμμα της ύλης του μαθήματος έχει σε γενικές γραμμές ως ακολούθως:

  • Έννοια, λειτουργία και παράμετροι του ανταγωνισμού. Σχολές ανταγωνισμού.
  • Σχέση αθέμιτου και ελεύθερου ανταγωνισμού.
  • Έννοια των χρηστών ηθών και περιπτώσεις αντίθεσης στα χρηστά ήθη. Ιδίως η τιμολόγηση και η διαφήμιση πιστωτικών ιδρυμάτων.
  • Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
  • Οι συμπράξεις (κάθετες και οριζόντιες) στο δίκαιο του ανταγωνισμού (1 ν. 3959/2011).
  • Καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης (2 ν. 3959/2011).
  • Καταχρηστική εκμετάλλευση σχέσης οικονομικής εξάρτησης (18α ν 146/1914).
  • Συγκέντρωση επιχειρήσεων. Ιδίως συγκεντρώσεις πιστωτικών ιδρυμάτων και η συμμετοχή του ΤΧΣ σε πιστωτικά ιδρύματα.
  • Η εποπτεία της αγοράς. Εποπτικές αρχές και λειτουργία αυτών.
  • Οι κυρώσεις (αστικές, διοικητικές, ποινικές) στο δίκαιο του ανταγωνισμού και η διαδικασία επιβολής τους.
  • Ιδίως αξιώσεις αποζημίωσης για παράβαση κανόνων δικαίου ανταγωνισμού (Οδηγία 2014/104/ΕΕ).

 

Αν και οι διδακτικές ώρες που θα αφιερωθούν για την κάλυψη της κάθε μιας από τις παραπάνω θεματικές ενότητες θα επιδιωχθεί να είναι κατά το δυνατόν ισομερώς κατανεμημένες, είναι κατανοητό ότι τούτο εξαρτάται από το περιεχόμενο της κάθε ενότητας, το ενδιαφέρον των φοιτητών και την συζήτηση που θα λάβει χώρα κατά την διδασκαλία.

Ασκήσεις / Νομολογία: Για την καλύτερη κατανόηση και αφομοίωση της ύλης, η διδασκαλία βασίζεται σε πρακτικά παραδείγματα από τη νομολογία, την πρακτική των εποπτικών άρχων και διαδραστικές πρακτικές ασκήσεις.

Υποχρεωτική & Συνιστώμενη βιβλιογραφία: Για τη διδασκαλία του μαθήματος θα χρησιμοποιηθούν ιδίως μελέτες και άρθρα. Επιπρόσθετα, στους φοιτητές με ειδικά ενδιαφέροντα, μπορούν να συστηθούν από τον διδάσκοντα, για πρόσθετη μελέτη, ειδικότερα βιβλία ή βοηθήματα.

Τα πλέον σημαντικά εγχειρίδια (κατά αλφαβητική σειρά) είναι: Λ Κοτσίρης, Δίκαιο Ανταγωνισμού, 2015, Μ Μαρίνος, Αθέμιτος ανταγωνισμός, 2015, Ν. Ρόκας (επιμ), Αθέμιτος Ανταγωνισμός, 1996, Δ Τζουγανάτος (επιμ), Δίκαιο ελεύθερου ανταγωνισμού, 2013, Γ. Τριανταφυλλάκης, Δίκαιο του ελεύθερου ανταγωνισμού, 2012. Από την αλλοδαπή βιβλιογραφία βλ. Bellamy and Child, European Union Law of Competition, 2013, Faull / Nikpay, The EU Law of Competition, 2014, Mestmäcker / Schweitzer, Europäisches Wettbewerbsrecht, 2014, V. Emmerich, Kartellrecht, 2014.