FinTech and Quantitative Finance Laboratory (FinTechQF Lab) – University of Piraeus

Εργαστήριο “Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας και Ποσοτικής Χρηματοοικονομικής”
FinTech and Quantitative Finance Laboratory (FinTechQF Lab)

AML Reporting

Εντατικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα:

Πρόληψη Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας

Συνοπτικά

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πρόληψη Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας» είναι το πληρέστερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα στον τομέα της κανονιστικής συμμόρφωσης στο αντικείμενό του. Εστιάζει στην ανάλυση των συγγενών φαινομένων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσα από την εμβάθυνση στις επιμέρους τυπολογίες τους, την παρουσίαση υποθέσεων (case studies), την επισήμανση των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την αναγνώριση μίας ύποπτης συναλλαγής / δραστηριότητας (suspicious transaction / activity) και τις μετέπειτα ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν (δέουσα επιμέλεια, αναφορά στις αρμόδιες αρχές κλπ.).

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό/επιμορφωτικό πρόγραμμα, παρέχει όλα τα “εφόδια” που χρειάζονται τα απασχολούμενα στους σχετικούς τομείς στελέχη ώστε να αναγνωρίσουν, να καταγράψουν και να παρακολουθήσουν δραστηριότητες που ενδεχομένως συμβάλλουν στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καθώς και να προσδιορίσουν τυχόν τρωτότητες ή αδύνατα σημεία (vulnerabilities) του υπάρχοντος περιβάλλοντος ως προς τα φαινόμενα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε Στελέχη τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών, ιδρυμάτων πληρωμών, χρηματιστηριακών εταιρειών και γενικότερα σε στελέχη νομικών προσώπων που απασχολούνται ή πρόκειται να απασχοληθούν σε μονάδες κανονιστικής συμμόρφωσης του εν γένει χρηματοοικονομικού τομέα και στοχεύουν σε υψηλού επιπέδου επιμόρφωση και εξειδίκευση σε επαγγελματικές τεχνικές και μεθοδολογίες. Απευθύνεται επίσης στα στελέχη εποπτικών φορέων του χρηματοπιστωτικού και ασφαλιστικού συστήματος.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος οδηγεί στη λήψη Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Διάρκεια και τοποθεσία

24 ώρες σύγχρονη διδασκαλία, εκ των οποίων 18 ώρες εξ αποστάσεως διδασκαλία (5 διαλέξεις) και 6 ώρες διά ζώσης διδασκαλία (με δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης) στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς (μία διάλεξη) 

Κόστος

450 ευρώ

Εκπτωτική Πολιτική: 
380 ευρώ για φοιτητές και απόφοιτους των προγραμμάτων σπουδών τυπικής εκπαίδευσης (προπτυχιακού, μεταπτυχιακών, διδακτορικού) του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς 

Περίοδος

Οκτώβριος 2024
Πέντε εξ αποστάσεως διαλέξεις πραγματοποιούνται καθημερινές εκτός Σαββάτου και Κυριακής, απογεύματα, μετά τις 17:00, μέσω πλατφόρμας του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μία δια ζώσης διάλεξη (με δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης) πραγματοποιείται Σάββατο, ώρα 10:00 – 16:00 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Αναλυτικό πρόγραμμα διαλέξεων:

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024:         18:00 – 21:00 (εξ αποστάσεως)
Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024:    18:00 – 21:00 (εξ αποστάσεως)
Πέμπτη 10 
Οκτωβρίου 2024:   17:00 – 21:00 (εξ αποστάσεως)
Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024:       17:00 – 21:00 (εξ αποστάσεως)
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024:  17:00 – 21:00 (εξ αποστάσεως)
Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024: 10:00 – 16:00 (δια ζώσης, με δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης)

Αιτήσεις

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για παρακολούθηση του Προγράμματος αποστέλεται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Εργαστηρίου Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας και Ποσοτικής Χρηματοοικονομικής: fql@unipi.gr

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Θα ανακοινωθεί σύντομα.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.

Προϋποθέσεις

Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών
Πρόσβαση στο διαδίκτυο
Κατοχή προσωπικού λογαριασμού email

Επικοινωνία: fql@unipi.gr

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Το εκπαιδευτικό υλικό μπορεί να είναι σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, καλύπτει όλες τις θεματικές ενότητες κάθε προγράμματος, είναι απαλλαγμένο από πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή έχει εξασφαλιστεί νομίμως η χρήση του, έχει αξιολογηθεί και εγκριθεί από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του προγράμματος και αρθρώνεται σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος.

Ενότητες Εκπαιδευτικού Προγράμματος επαγγελματικής επιμόρφωσης

1. Εισαγωγή – ιστορική αναδρομή του φαινομένου
2. Ορισμός των εγκλημάτων
3. Συνήθη πρότυπα αντεγκληματικής πολιτικής στη μάχη κατά του φαινομένου
4. Διεθνείς οργανισμοί (FATF, Egmont Group, AMLA)
5. Το ελληνικό περιβάλλον A (δημόσιος τομέας): Αρχή, Επόπτες, Αστυνομία, Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές
6. Το ελληνικό περιβάλλον B (ιδιωτικός τομέας): Υπόχρεα πρόσωπα
7. Παρουσίαση υποθέσεων (case studies)
8. Βέλτιστες πρακτικές εντοπισμού και αναφοράς από την πλευρά των υπόχρεων προσώπων
Δείκτες (διαφορετικοί κάθε φορά και σχετικοί μεταξύ τους / χωρίζονται σε):
• Οργανικοί: Ποια είναι η οντότητα, είναι υψηλού / χαμηλού κινδύνου (ΠΕΠ, εταιρία με μητρική σε φορολογικό παράδεισο κλπ.), με τι ασχολείται.
• Φορολογικοί: Τι κύκλο εργασιών έχει, έχει απότομες μεταβολές σε τζίρους, κτλ.
• Συναλλακτικοί: Τι είδους συμπεριφορά επιδεικνύει χρησιμοποιώντας προϊόν / υπηρεσία του χρηματοοικονομικού ιδρύματος που εργαζόμαστε.
• Λοιποί: Υπάρχουν πληροφορίες στο διαδίκτυο ή από άλλες πηγές κλπ.
9. Πρακτική εξάσκηση επί υποθετικών σεναρίων

Το εκπαιδευτικό υλικό καλύπτει όλες τις θεματικές ενότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. Ηλεκτρονικές Σημειώσεις.
2. Πρότυπα αναφορών (STRs / SARs).
3. Εκθέσεις διεθνών οργανισμών.
4. Εκπαιδευτικά Videoς (Video Analysis).
5. Ομαδικές Ασκήσεις Προσομοίωσης (Group exercises).
6. Αναπληροφόρηση (feedback).

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Γνώσεις

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα μπορούν:

  • Να διακρίνουν και να περιγράφουν συναλλαγές που πιθανώς συνδέοντα με ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
  • Να αναγνωρίζουν τυπολογίες ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
  • Να συμπεραίνουν την ανάγκη υποβολής σχετικής αναφοράς προς τις αρμόδιες Αρχές.

Ικανότητες

Επίσης, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα μπορούν:

  • Να προσδιορίζουν μεθόδους και πρακτικές ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
  • Να αξιολογούν και να υπολογίζουν το μέγεθος μίας ύποπτης δραστηριότητας.
  • Να οργανώνουν την κατάλληλη στρατηγική για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Δεξιότητες

Τελικά, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα είναι ικανοί:

  • Να συμμετέχουν ενεργά και αποτελεσματικά διαδικασίες που αφορούν την κανονιστική συμμόρφωση του οργανισμού.
  • Να εφαρμόζουν και να διατηρούν τη βέλτιστη προσέγγιση και την αξιολόγηση θεμάτων που άπτονται της κανονιστικής συμμόρφωσης

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Προγράμματος

Νικόλαος Κουρογένης

Ο Νικόλαος Κουρογένης είναι καθηγητής πρώτης βαθμίδας (full professor) στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στο οποίο διδάσκει από το 2002, τόσο στο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών, όσο και στα προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών του Τμήματος. Από το 2022 είναι μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι επίσης Διευθυντής του Εργαστηρίου Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας και Ποσοτικής Χρηματοοικονομικής, και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Χρηματοοικονομική Διοίκηση Δημόσιων Οργανισμών και Μονάδων”. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Διευθυντής των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών «Χρηματοοικονομική και Τραπεζική» και «Το Χρηματοοικονομικό και Θεσμικό Πλαίσιο των Αγορών Χρήματος και Κεφαλαίου», και Διευθυντής του Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος. Έχει επίσης διατελέσει τακτικό μέλος της Συγκλήτου και της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ο κ. Κουρογένης έχει λάβει Διδακτορικό δίπλωμα από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, και Πτυχίο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και διατελέσει ερευνητικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ. Έχει συγγράψει περισσότερες από 30 ερευνητικές εργασίες, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους, όπως τα Journal of Financial and Quantitative Analysis, Econometric Reviews, Journal of Time Series Analysis, Journal of Empirical Finance, Journal of Economic Surveys, Economics Letters, American Journal of Agricultural Economics  κ.α., ενώ έχει παρουσιάσει την έρευνά του σε πολυάριθμα διεθνή συνέδρια, και ως προσκεκλημένος ομιλητής. Έχει συμμετάσχει ως μέλος της ερευνητικής ομάδας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ως επιστημονικός υπεύθυνος, σε ερευνητικά προγράμματα με ιδιωτική χρηματοδότηση, και έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα.

Εκπαιδευτής

Ευστάθιος Καρπούζης, PhD

Ο Δρ. Καρπούζης είναι Senior Analyst / Hellenic Financial Intelligence Unit – Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, και Επικεφαλής του project «Δράσεις ενίσχυσης των ψηφιακών υπηρεσιών της “Αρχής” (case management system) / Συστήματος υποβολής αναφορών υπόχρεων προσώπων (front end)». Έλαβε το διδακτορικό του στη Χρηματοοικονομική από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Χρηματοοικονομική και Τραπεζική από το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.