Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής – Επίτιμοι Διδάκτορες του Τμήματος_OLD

12-06-07 web.xrh 0 comment

Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής

Επίτιμοι Διδάκτορες του Τμήματος


constantinides

Γεώργιος Κωνσταντινίδης

Leo Melamed Professor of Finance at the Graduate School of Business, University of Chicago

 

Ο κ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής  στην Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

 

Κατέχει πτυχία από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και της Ιντιάνα  και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon πριν από την ένταξη του στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο το 1978. Έχει διατελέσει πρόεδρος της American Finance Association και της Society for Financial Studies. O Δρ. Κωνσταντινίδης είναι επιστημονικός συνεργάτης του National Bureau of Economic Research, όπως επίσης εκδότης και συντάκτης πολλών περιοδικών της χρηματοοικονομικής επιστήμης.

 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην αποτίμηση των primary assets με έμφαση στις ατελείς αγορές, στις non-standard preferences, στον ρόλο του κόστους των συναλλαγών και σε θέματα φορολόγησης των χρηματαγορών. Έχει σημαντικές συνεισφορές σχετικά με την εξέταση των αιτιών για τις ιστορικά παρατηρηθείσες τιμές του premium των μετοχικών αποδόσεων σε σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων.

 

Κάθε Δεκέμβριο ο κ. Κωνσταντινίδης υποδέχεται με χαρά στο Σικάγο ως επισκέπτες μεταπτυχιακούς φοιτητές από το πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Δείτε το Βιογραφικό του

.

.


papalexopoulos

 Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος

 

bullet Διαβάστε απόσπασμα από ομιλία που δόθηκε στα πλαίσια  της τελετής αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 2006 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

…Είναι ένα από τα Ιδρυτικά μέλη του Σωματείου « Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς ».

Όλα τα χρόνια που υπηρέτησε τον Εργοδοτικό Συνδικαλισμό, μέσα από τον ΣΕΒ, επέδειξε ένα ισχυρό αίσθημα σεβασμού, ευθύνης και δικαίου προς τον άνθρωπο καθώς και  υψηλή συνείδηση τόσο των καθηκόντων όσο και των ευθυνών που ο κάθε Επιχειρηματίας πρέπει να αναλαμβάνει απέναντι στους εργαζομένους του αλλά και στο κοινωνικό περιβάλλον όπου δραστηριοποιείται.
 
Στο χώρο της Παιδείας.  Ίδρυσε το « Βήμα του Μεταπτυχιακού Φοιτητή ». Πρόκειται για ένα θεσμό που έχει σκοπό την επικοινωνία, τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μεταπτυχιακών φοιτητών και εκπροσώπων του Ακαδημαϊκού και Επιχειρηματικού κόσμου.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού ALBA Graduate Business School, τον οποίο υποστήριξε από το ξεκίνημά του και εξακολουθεί να τον υποστηρίζει με δωρεές και υποτροφίες.
   
Χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα « TITAN – INSEAD Visiting Professors Program » με συμμετοχή Επισκεπτών Καθηγητών από το INSEAD.
   
Στον πολιτιστικό χώρο.  Με την ενεργό, μέσω χορηγιών και χρηματοδοτήσεων, στήριξή του έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση και τη διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς  του τόπου μας, με έργα συντήρησης και αναστήλωσης ιερών ναών και μοναστηριών της Ορθοδοξίας αλλά και μνημείων της αρχαιότητας, όπως αυτά της Νεμέας.
   
Επίσης έχει ιδρύσει και ενισχύσει την Κίνηση Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία, με σκοπό  την προαγωγή των αξιών της κοινωνίας πολιτών, την ανάδειξη του ρόλου του πολίτη και τη δημιουργία ουσιαστικού διαλόγου του ενεργού πολίτη με την πολιτική ηγεσία. Πρωτοστάτησε με συντονισμένες κινήσεις στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως της δασοπροστασίας, της διαχείρισης των υδάτων καθώς και άλλων θεμάτων ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το γεγονός, ότι έδωσε μεγάλους και σοβαρούς αγώνες για την αρμονική συνύπαρξη οικονομίας, πολιτικής και επιχειρηματικότητας. Διατύπωσε ιδέες και απόψεις, οι οποίες διατηρούν πάντα την επικαιρότητά τους. Αναφέρομαι ενδεικτικά στην πεποίθησή του, ότι « Στο σημερινό κόσμο, που μεταβάλλεται συνεχώς και με ταχείς ρυθμούς, η λειτουργία μιας επιχείρησης μέσα στα πλαίσια του Νόμου με αποκλειστικό σκοπό την κερδοφορία, δεν αρκεί. Τα καθημερινά προβλήματα αποκτούν ήδη τέτοιες διαστάσεις ώστε, για την αντιμετώπισή τους, να απαιτείται η συνεργασία όλων των δυνάμεων της Κοινωνίας ».   

Λίγοι πολίτες αυτής της χώρας έχουν προσφέρει στον τόπο τους τόσα, όσα ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος. Η εργατικότητα, η αντικειμενικότητα των θέσεών του και η σοφή τοποθέτησή του στα μεγάλα και επίκαιρα ζητήματα αποτελούν φωτεινό παράδειγμα και σταθερό σημείο αναφοράς για το μέλλον.

Με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιώς τιμούμε σήμερα μία σημαντική προσωπικότητα της Ελληνικής κοινωνίας. Ένα επιτυχημένο Επιχειρηματία, αλλά συγχρόνως και υπεύθυνο Έλληνα πολίτη, που (με κριτήριο το « Ζην προς την Πολιτείαν » του Αριστοτέλη) θεωρεί χρέος του την ενεργό συμμετοχή του στα κοινά, για το καλό του κοινωνικού συνόλου.

 


Stephen Ross

 Stephen A. Ross

Ο Stephen Ross είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο MIT (έδρα Franco Modigliani), πρόεδρος της Compensation Valuation Inc καθώς και επικεφαλής και CIΟ της Ross Institutional Investors, LCC (RII).Έχει διδάξει ως καθηγητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής στο πανεπιστήμιο Yale και στη σχολή Wharton του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Ο καθηγητής Ross είναι συγγραφέας περισσότερων από 100 άρθρων στα οικονομικά και τη χρηματοοικονομική καθώς και ενός εισαγωγικού βιβλίου χρηματοοικονομικής. Πήρε το πρώτο του πτυχίο στη Φυσική με διάκριση από το CalTech το 1965 και το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Harvard το 1970. Αν και έχει εργασθεί σε πολλά θέματα οικονομικών και χρηματοοικονομικής, είναι περισσότερος γνωστός για την ανάπτυξη της Arbitrage Pricing Theory και την Θεωρία της Αντιπροσώπευσης επίσης εφηύρε ένα Διωνυμικό Μοντέλο Αποτίμησης Παραγώγων. Πολλά από τα μοντέλα που αναπτύχθηκαν από τον ίδιο και τους συνεργάτες του, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων δομής όρων και μοντέλων  αποτίμησης δικαιωμάτων, είναι τώρα τα πρότυπα αποτίμησης σε μεγάλες εταιρίες διαπραγμάτευσης τίτλων.

Έχει  τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία  και έπαθλα ανάμεσα στα οποία είναι το βραβείο Graham and Dodd για το συγγραφικό του έργο και το Pomerance Prize για τη συμβολή του στην περιοχή των δικαιωμάτων προαίρεσης. Επίσης έχει τιμηθεί από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο με το βραβείο Leo Melamed και έχει ανακηρυχτεί από το IAFE ως «Financial Engineer of the Year» για το έτος 1996. To 2006 ήταν ο πρώτος στον οποίο απονεμήθηκε το «CME-MSRI Prize in Innovative Quantitative Application» ενώ το 2007 κέρδισε το  «Jean-Jacques Laffont Prize» από το Toulouse School of Economics.  Ο καθηγητής Ross είναι μέλος της Econometric Society και μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Τεχνών και Επιστημών, ενώ το 1998 διετέλεσε πρόεδρος της American Finance Association.

 

Η εταιρεία CVI στην οποία είναι πρόεδρος ειδικεύεται στην αποτίμηση πολύπλοκων συμβολαίων προαίρεσης και αυτή τη στιγμή είναι η ηγέτης επιχείρηση στην παροχή υπηρεσιών προσδιορισμού του κόστους χρήσης των stock options για τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις. O Stephen Ross έχει υπάρξει σύμβουλος σε πολλές επενδυτικές τράπεζες και μεγάλες εταιρείες, ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος και σε διάφορους κυβερνητικούς οργανισμούς όπως η U.S Treasure, το Internal Revenue Service και η τράπεζα EXIM.
Είναι ο συνιδρυτής και συμπροεδρεύων της εταιρείας “Roll and Ross Asset Management”, πρόεδρος του American Express Advisory Panel καθώς και πρώην διευθυντής της General Re και του CREF.
Αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος του Investment Advisory Board της IVC International, Ltd, επιμελητής της CalTech ενώ έχει υπάρξει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Freddie Mac.