Καλωσόρισμα Πρωτοετών, Πέμπτη 10/10/2019 στις 12 το μεσημέρι

26-09-19 eperan 0 comment

26/9/2019

Αγαπητές πρωτοετείς φοιτήτριες

Αγαπητοί πρωτοετείς φοιτητές

Εκ μέρους του προσωπικού του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς σας συγχαίρω για την είσοδό σας στο χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, σας καλωσορίζω θερμά στο Τμήμα μας και σας προσκαλώ σε συνάντηση γνωριμίας με το Τμήμα, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, στις 12 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Πειραιώς (πορτοκαλί καθίσματα).

Το Τμήμα, το μοναδικό στην Ελλάδα πανεπιστημιακό Τμήμα με αποκλειστικό αντικείμενο την Χρηματοοικονομική και Τραπεζική, ήταν, από τη δημιουργία του –  το 1989 –  και φιλοδοξεί να παραμείνει πρωτοπόρο στη διδασκαλία της θεωρίας και των σύγχρονων εφαρμογών των εν λόγω γνωστικών αντικειμένων.

Οι σπουδές στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής συνδυάζουν την θεωρία με την πράξη, εξασκούν την κριτική ικανότητα, ενθαρρύνουν την άμιλλα και την συνεργασία. Πέρα από τις διαλέξεις και τη συζήτηση, οι διδακτικές μέθοδοι περιλαμβάνουν:

 • την παρακολούθηση των διεθνών χρηματοοικονομικών εξελίξεων σε πραγματικό χρόνο και την παραγωγή σχετικών αναλύσεων
 • την συλλογή πραγματικών στοιχείων από βάσεις δεδομένων και ανάλυσή τους με Η/Υ
 • αναλύσεις πραγματικών καταστάσεων (case studies)
 • προσομοιώσεις επενδυτικών αποφάσεων
 • παρουσιάσεις φοιτητών
 • διαλέξεις από κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων και χρηματοοικονομικών οργανισμών
 • πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις (για φοιτητές του 4ου έτους)

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος είναι σύγχρονο και εφάμιλλο των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου, ενώ η ερευνητική υποδομή που έχει αναπτυχθεί είναι από τις πλέον ισχυρές και ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. Τούτο επιβεβαιώνεται, μεταξύ άλλων, από την πορεία των αποφοίτων μας, πολλοί εκ των οποίων σε σχετικά μικρή ηλικία ανελείχθησαν σε υψηλόβαθμες θέσεις στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα της οικονομίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ή/και διακρίνονται ως καθηγητές σε φημισμένα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, από τις διακρίσεις που έχουν λάβει οι διδάσκοντες του Τμήματος, αλλά και από την αναγνώριση του Τμήματος από την αγορά και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Οι πρωτοποριακές μέθοδοι διδασκαλίας, το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, η διαρκής αλληλεπίδραση μεταξύ διδασκόντων και διδασκομένων, η συνεχής επαφή με τον «κόσμο της αγοράς» και η εξαιρετική ερευνητική υποδομή του Τμήματος καλλιεργούν γόνιμο έδαφος για την εκπαίδευση των φοιτητών. Σε αυτά προσθέσατε το ειλικρινές ενδιαφέρον όλων των μελών της ακαδημαϊκής μας κοινότητας για την πρόοδό σας. Ενδιαφέρον το οποίο εκδηλώνεται, ανάμεσα σε άλλα, με τη συνεχή καθοδήγηση των φοιτητών ώστε να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τον χρόνο των σπουδών τους και να θέσουν τις βάσεις για ένα δυναμικό ξεκίνημα στη ζωή τους – όποιο και αν είναι το επόμενο βήμα τους (εργασία ή μεταπτυχιακά).

Αγαπητές φοιτήτριες

Αγαπητοί φοιτητές

Το Πανεπιστήμιο και το Τμήμα μας αποτελούν μικρές ανθρώπινες κοινότητες, οι οποίες για να λειτουργήσουν ομαλά και αρμονικά διέπονται από κανόνες που, αφενός, απονέμουν δικαιώματα και, αφετέρου, δημιουργούν υποχρεώσεις. Είναι σημαντικό, συνεπώς, να γνωρίζετε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας ώστε να είναι ταχύτερη και αποτελεσματικότερη η ένταξή σας σε αυτή τη νέα και συναρπαστική κοινότητα ανθρώπων.

Το Τμήμα έχει υιοθετήσει και ακολουθεί με σταθερότητα την «πολιτική των ανοικτών θυρών». Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι καθηγητές του Τμήματος είναι στη διάθεσή σας – είτε στις ώρες γραφείου που ανακοινώνονται είτε και εκτός αυτών, κατόπιν συνεννόησης μέσω email – να μιλήσουν μαζί σας και να σας κατευθύνουν για ζητήματα που σας απασχολούν. Είναι πάντα ιδιαίτερη χαρά για όλους εμάς, τους διδάσκοντες, να βρισκόμαστε μαζί σας, να σας ακούμε, να ανταλλάσσουμε απόψεις σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και να σας υποστηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Ομοίως, το διοικητικό-γραμματειακό προσωπικό του Τμήματος είναι πάντα πρόθυμο να απαντήσει σε ερωτήσεις σας, να σας καθοδηγήσει και να σας παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη.

Το Τμήμα είναι σταθερά προσηλωμένο στην εμπέδωση και ενίσχυση της αριστείας. Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα έχει υιοθετήσει και λειτουργεί πρόγραμμα υποτροφιών και βραβείων προκειμένου, αφενός, να επιβραβεύσει τους άριστους σε επίδοση φοιτητές και, αφετέρου, να δώσει σε όλους τους φοιτητές το κίνητρο προς την κατεύθυνση της μεγιστοποίησης των προσπαθειών τους. Οι προϋποθέσεις χορήγησης υποτροφιών/βραβείων καθορίζονται σε σχετικό Κανονισμό, στον οποίο οι φοιτητές μας έχουν πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος ((https://bankfin.unipi.gr/).  Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η μεγιστοποίηση των προσπαθειών σας για την κατάκτηση της γνώσης στα μαθήματα που θα διδαχθείτε από το πρώτο κιόλας έτος της φοίτησής σας στο Τμήμα πρέπει να είναι στόχος όλων σας, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει στη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, στις μεταπτυχιακές σας σπουδές, στη διεκδίκηση υποτροφιών από κοινωφελή ιδρύματα για μεταπτυχιακές σπουδές, και στην αναζήτηση θέσης απασχόλησης στον εργασιακό χώρο.

Στον τρίτο όροφο του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου λειτουργεί, αποκλειστικά για τους φοιτητές του Τμήματος, εργαστήριο (lab) Χρηματοοικονομικής, με υπολογιστές και βάσεις δεδομένων. Το εργαστήριο αποτελεί χώρο έρευνας, μελέτης, συζήτησης και συναναστροφής μεταξύ των φοιτητών αλλά και μεταξύ φοιτητών και καθηγητών. Επίσης, στο δεύτερο υπόγειο του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου λειτουργεί καθημερινά από 08.00 – 20.00 η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Οι φοιτητές μας μπορούν να δανειστούν βιβλία από τη βιβλιοθήκη αλλά και να μελετήσουν σε αυτή, σε ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί προς αυτό. Η βιβλιοθήκη παρέχει στους φοιτητές και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης σε μια ευρύτατη κατηγορία επιστημονικών περιοδικών στο πεδίο της χρηματοοικονομικής και τραπεζικής είτε μέσω των υπολογιστών της βιβλιοθήκης είτε μέσω των υπολογιστών του εργαστηρίου Χρηματοοικονομικής είτε μέσω εξ αποστάσεως σύνδεσης με τη χρήση VPN (http://www.unipi.gr/unipi/el/hu-sundesh-vpn.html). Το προσωπικό της βιβλιοθήκης προσφέρει στους νεοεισερχόμενους φοιτητές υποστήριξη και ενημέρωση στη χρήση της βιβλιοθήκης. Παράλληλα, προσφέρεται σύντομη περιήγηση και εισαγωγική παρουσίαση χρήσης του ηλεκτρονικού καταλόγου στο ειδικό πληροφοριακό κιόσκι στην είσοδο της βιβλιοθήκης αλλά και στην ιστοσελίδα της (http://www.lib.unipi.gr/).

Μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος (https://bankfin.unipi.gr/) οι φοιτητές μπορούν να ενημερώνονται άμεσα και διαρκώς για μια σειρά από ζητήματα που άπτονται των σπουδών τους, όπως, για παράδειγμα, για το πρόγραμμα εξεταστικής, για τις ανακοινώσεις των καθηγητών, για τα ακαδημαϊκά σεμινάρια, για την πρακτική άσκηση, για τις ερευνητικές δραστηριότητες του διδακτικού προσωπικού και τις εν γένει δραστηριότητες του Τμήματος. Συνεπώς, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τακτικά την ιστοσελίδα του Τμήματος προκειμένου να έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση. Εξάλλου, στη διεύθυνση http://www.unipi.gr/unipi/el/hu-hlektronikh-grammateia.html λειτουργεί διαδικτυακή εφαρμογή με τίτλο «Ηλεκτρονική Γραμματεία» που παρέχει άμεση ενημέρωση για μια σειρά φοιτητικών θεματικών. Ειδικότερα, από την εφαρμογή αυτή (η πρόσβαση στην οποία γίνεται μέσω του προσωπικού λογαριασμού κάθε φοιτητή) οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα:

 • να ενημερώνονται για τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, τους διδάσκοντες, τα προτεινόμενα συγγράμματα
 • να ενημερώνονται για τη βαθμολογία στα μαθήματα που έχουν εξεταστεί
 • να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις μαθημάτων κάθε εξαμήνου
 • να λαμβάνουν άμεσα και σε ηλεκτρονική μορφή βεβαιώσεις φοίτησης
 • να υποβάλουν αιτήσεις για χορήγηση πιστοποιητικών

Τέλος, στο Πανεπιστήμιό μας λειτουργεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα https://eclass.unipi.gr/, μέσω της οποίας οι διδάσκοντες αναρτούν το σύνολο ή μέρος του εκπαιδευτικού υλικού των μαθημάτων (πχ, διαφάνειες, μελέτες, άρθρα, case studies) ώστε αυτό να είναι διαθέσιμο στους φοιτητές ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως. Οι περισσότεροι διδάσκοντες του Τμήματος χρησιμοποιούν την πλατφόρμα https://eclass.unipi.gr/ και θα σας ενημερώσουν για την ανάγκη εγγραφή σας σε αυτή με την έναρξη των μαθημάτων.

H ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς (www.unipi.gr) περιέχει εξαιρετικά χρήσιμες πληροφορίες και για μια σειρά άλλων σημαντικών ζητημάτων αλλά και δυνατοτήτων που άπτονται του πανεπιστημιακού βίου σας (π.χ., για το ιατρείο, το συμβουλευτικό κέντρο, την σίτιση, τα διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες). Ως εκ τούτου, σας προτρέπουμε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα για να αποκτήστε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το νέο σας περιβάλλον.

Η απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και η ομαλή συμβίωση στην μικρή κοινότητα του πανεπιστημίου και του Τμήματος δεν θα ήταν εφικτή αν δεν υπήρχαν ορισμένες, θεμελιώδεις – αυτονόητες – υποχρεώσεις, τις οποίες σας καλούμε να σεβαστείτε:

 • Η επικοινωνία (διά ζώσης και ηλεκτρονικά) με τους καθηγητές και το λοιπό προσωπικό του Τμήματος – αλλά και μεταξύ σας – θα πρέπει να διέπεται από κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και ευγένειας.
 • Θα πρέπει όλοι μας να σεβόμαστε τον χώρο που μας φιλοξενεί – τον χώρο του Πανεπιστημίου – και να φροντίζουμε ώστε να διατηρείται καθαρός και ευπρεπής.
 • Το κάπνισμα απαγορεύεται στους διαδρόμους και σε όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου. Μη συμμόρφωση προς την σχετική απαγόρευση αποτελεί, μεταξύ άλλων, και δείγμα έλλειψης σεβασμού στο δικαίωμα υγιεινούς διαβίωσης των υπολοίπων.
 • Θα πρέπει να φροντίζετε ώστε να λαμβάνετε εγκαίρως το εκπαιδευτικό υλικό των μαθημάτων (βιβλία, σημειώσεις, κτλ.).
 • Η παρακολούθηση των διαλέξεων δεν είναι υποχρεωτική, πλην όμως είναι κρίσιμη και καθοριστική για την κατανόηση της ύλης και την πιο αποδοτική μελέτη σας για τις εξετάσεις. Συνιστάται, λοιπόν, να παρακολουθείτε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια τις διαλέξεις των μαθημάτων. Όπως ήδη προελέχθη, όλοι οι διδάσκοντες είμαστε ανοικτοί – και επιδιώκουμε – να σας συναντούμε και να συζητούμε μαζί σας, μεταξύ άλλων και για τυχόν απορίες που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τη διδακτέα ύλη, πλην όμως δεν είναι πρακτικά εφικτό ούτε αποτελεσματικό οι συναντήσεις αυτές να υποκαταστήσουν την παράδοση των διαλέξεων.
 • Η προσέλευση στην παράδοση των διαλέξεων των μαθημάτων θα πρέπει να είναι έγκαιρη ώστε να μην διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία.
 • Κατά την παράδοση των διαλέξεων των μαθημάτων δεν επιτρέπονται ποτά ή φαγητά και δεν επιτρέπεται η καθ’ οιοδήποτε τρόπο χρήση των κινητών τηλεφώνων.
 • Κατά την παράδοση των διαλέξεων σας παροτρύνουμε να είστε ενεργοί, να σκέφτεστε κριτικά, να μας «αμφισβητείτε» επιστημονικά με επιχειρήματα, να μας συνδράμετε ενεργά στο να δημιουργηθεί ένας γόνιμος και δημιουργικός διάλογος. Η συζήτηση στο πλαίσιο των διαλέξεων αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την κατανόηση της ύλης και την επίλυση τυχόν αποριών που έχουν δημιουργηθεί.
 • Κατά τη διάρκεια της εξέτασης των μαθημάτων τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να παραμένουν κλειστά – είναι ένα από τα πολλά μέτρα που έχουμε λάβει προκειμένου να προστατεύσουμε την αξιοπιστία των εξετάσεων και του πτυχίου το οποίο σε τέσσερα χρόνια από σήμερα θα πάρετε.

Αγαπητές φοιτήτριες

Αγαπητοί φοιτητές

Όπως ήδη αναφέρθηκε, εισέρχεστε σε μια νέα, συναρπαστική κοινότητα. Για να επωφεληθείτε τα μέγιστα από την συμμετοχή σας σε αυτή την κοινότητα σας προτρέπουμε να είστε «ενεργοί πολίτες» αυτής της κοινότητας: να είστε «ενεργοί» και συνεπείς σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις σας που απορρέουν από τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος, αλλά να είστε «ενεργοί» και έτοιμοι να επωφεληθείτε από τη συναναστροφή σας με νέους ανθρώπους. Σας προτρέπουμε να επικοινωνείτε και να ανταλλάσσετε απόψεις, να αναπτύξετε την κριτική σας σκέψη και τη δύναμη της γόνιμης και με επιχειρήματα αμφισβήτησης, να γνωρίσετε τους συμφοιτητές σας και να κάνετε φίλους, να αναπτύξετε την προσωπικότητά σας· και να δημιουργήσετε τις πλέον ευχάριστες αναμνήσεις από την φοιτητική σας ζωή…

Θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία σας και την είσοδό σας στο πανεπιστήμιο!

Εκ μέρους όλων – των διδασκόντων και του διοικητικού-γραμματειακού προσωπικού του Τμήματος – σας εύχομαι καλό ξεκίνημα!

 

Παναγιώτης Σταϊκούρας
Αναπληρωτής Καθηγητής και
Πρόεδρος
του Τμήματος Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
pstaik@unipi.gr