Απονομή του «Alumni Excellent Achievement Award» του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής

20-06-24 eperan 0 comment

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Απονομή του
«
Alumni Excellent Achievement Award»

του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής
του Πανεπιστημίου Πειραιώς

 

 

 

Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το κορυφαίο Ελληνικό ακαδημαϊκό τμήμα στον τομέα της Χρηματοοικονομικής, και από τα κορυφαία στους γενικότερους τομείς της Οικονομίας και της Διοίκησης, έχει ως θεμελιώδη αρχή λειτουργίας την υποστήριξη και την αναγνώριση της Αριστείας.

 

Ακολουθώντας αυτή την αρχή, το Τμήμα θεσμοθέτησε το «Alumni Excellent Achievement Award». Το βραβείο απευθύνεται σε απόφοιτους του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, οι οποίοι μετά την αποφοίτησή τους έλαβαν σημαντική διάκριση και αναγνώριση τουλάχιστον σε έναν από τους τομείς της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας και, γενικότερα, της κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, στη συνέλευση της 5.6.2024, το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής αποφάσισε την απονομή του «Alumni Excellent Achievement Award» στους απόφοιτους, κκ. Παπανικολάου, Σεραφείμ και Φουντούλη, αναγνωρίζοντας την εξαιρετική πορεία τους μετά την αποφοίτησή τους. Συγκεκριμένα:

 

Ο Δρ. Δημήτριος Παπανικολάου (απόφοιτος 2000) είναι ο John L. and Helen Kellogg Professor of Finance στο Kellogg School of Management του Northwestern University και Research Associate του National Bureau of Economic Research. Η έρευνά του έχει επικεντρωθεί κυρίως στην αλληλεπίδραση μεταξύ τεχνολογικής καινοτομίας και χρηματοπιστωτικών αγορών. Πρόσφατες εργασίες επικεντρώθηκαν στον εκτοπισμό του ανθρώπινου κεφαλαίου, στην αγορά εταιρικών στελεχών και στον αιτιώδη αντίκτυπο των οικονομικών τριβών στην καινοτομία και την απασχόληση. Το έργο του έχει δημοσιευθεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, όπως τα Quarterly Journal of Economics, Journal of Political Economy, Journal of Finance, Review of Financial Studies και Journal of Financial Economics, και οι εργασίες του έχουν κερδίσει πολλά ερευνητικά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Anundi Smith Breeden (δύο φορές) για την καλύτερη εργασία στο Journal of Finance. Σήμερα κατέχει τη θέση του Associate Editor στο περιοδικό Journal of Financial Economics. Στο παρελθόν, διετέλεσε Associate Editor στα περιοδικά Management Science, Journal of Finance και Review of Financial Studies. Έλαβε το διδακτορικό του στη Χρηματοοικονομική από το Massachusetts Institute of Technology (MIT).

 

Ο Δρ. Γεώργιος Σεραφείμ (απόφοιτος 2004) είναι ο Charles M. Williams Professor of Business Administration στο Harvard Business School, όπου συνδιευθύνει το Climate and Sustainability Impact AI Lab στο Digital, Data and Design Institute. Διδάσκει το μάθημα «Risks, Opportunities and Investments in an Era of Climate Change» που σχεδίασε για το πρόγραμμα MBA, και στα προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών της σχολής για τις ανώτερες διοικητικές ομάδες εταιρειών παγκόσμιας εμβέλειας. Προηγουμένως, δίδαξε το μάθημα “Reimagining Capitalism: Business and Big Problems”, το οποίο έλαβε το βραβείο Ideas Worth Teaching από το Ινστιτούτο Aspen και το βραβείο Grand Page, και δημιούργησε το Impact-Weighted Accounts Project, στο πλαίσιο του οποίου σχεδιάστηκαν μεθοδολογίες και σύνολα δεδομένων μεγάλης κλίμακας, και επώασε δεκάδες πιλοτικά έργα σε όλο τον κόσμο για τον υπολογισμό των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από εταιρικές δραστηριότητες. Έχει παρουσιάσει την έρευνά του σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο και κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων 10 πιο δημοφιλών συγγραφέων ανάμεσα σε περισσότερους από 12.000 επιχειρηματικούς συγγραφείς στο Social Science Research Network. Το βιβλίο του “Purpose and Profit: How Business Can Lift Up the World” διερευνά τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στην οικοδόμηση και διατήρηση κερδοφόρων purpose-driven οργανισμών που έχουν μετρήσιμο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Έλαβε το διδακτορικό του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Harvard Business School.

 

Ο κ. Ιωάννης Φουντούλης (απόφοιτος 2014) είναι Μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Είναι αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας Πόλο με κορυφαία επιτυχία την κατάκτηση του Ασημένιου Μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η πολιτεία αναγνώρισε την προσφορά του στον αθλητισμό δίνοντάς του την τιμή να είναι σημαιοφόρος της Ελλάδας στην τελετή λήξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο, και έγινε έτσι ένας από τους 28 παίκτες υδατοσφαίρισης παγκοσμίως που ήταν σημαιοφόροι στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν, επίσης, ο τελευταίος Λαμπαδηδρόμος στο Καλλιμάρμαρο, κατά την τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στους Γάλλους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024». Οι σημαντικότερες αγωνιστικές του διακρίσεις συνοψίζονται ως εξής:

Με την Εθνική Ελλάδας: Ολυμπιακοί αγώνες: 2η Θέση Τόκιο 2020, 6η  Θέση Ρίο 2016, 9η  Θεση Λονδίνο 2012. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα: 4η Θέση Βουδαπέστη 2017, 3η  Θέση Καζάν 2015, 6η Θέση Βαρκελώνη 2013. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: 5η Θέση Βαρκελώνη 2018, 4η Θέση Βελιγράδι 2016. Παγκόσμιο Κύπελο: 3η Θέση Τιφλίδα 2021, 3η Θέση Χουιζού 2016, 3η Θέση Αθήνα  2006

Συλλογικές διακρίσεις: 1 Champions League, 1 LEN Super Cup Ευρώπης, 9 Πρωταθλήματα Ελλάδας, 8 Κύπελλα Ελλάδας, 1 Super Cup Ελλάδας, 2 Κύπελλα Ουγγαρίας.

Ατομικές διακρίσεις: Πρώτος σκόρερ το 2017 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (23 Γκολ), Πρώτος σκόρερ το 2018 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα  (17 Γκολ), MVP Πρωταθλήματος Ελλάδας: 2012-2013,2014-2015,2016-2017, MVP Κυπέλλου Ελλάδας :2011, 2013, 2018, 2ος Καλύτερος παίκτης στον κόσμο (2016,2018).

 

Το Τμήμα συγχαίρει τους κύριους Παπανικολάου, Σεραφείμ και Φουντούλη για την εξαιρετικά επιτυχημένη και παγκοσμίου εμβέλειας σταδιοδρομία τους, και τους εύχεται καλή επιτυχία στα μελλοντικά τους εγχειρήματα, και συνέχεια στο παράδειγμα που δίνουν στις νεότερες γενιές αποφοίτων. Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής δεσμεύεται να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις μέσω των οποίων θα μεταλαμπαδεύεται η γνώση και η εμπειρία των διακεκριμένων αποφοίτων του στις επόμενες γενιές φοιτητών του.

 

Εκ μέρους των καθηγητών του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με εκτίμηση,

 

Καθηγήτρια Σεραΐνα Αναγνωστοπούλου

Πρόεδρος Τμήματος Χρηματοοικονομικής και

Τραπεζικής Διοικητικής

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

 

Καθηγητής Νικόλαος Κουρογένης

Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης

του Πανεπιστημίου Πειραιώς