Ομιλία: Stress Test in Banks, παρουσίαση 13/12/2024

10-12-24 eperan 0 comment

 

Πρόσκληση

Ομιλία με θέμα: Stress Test in Banks

Ομιλήτρια: κα Ευστρατία Φουντούκου,
ΒΟΗΘΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ESG & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

✔️Παρασκευή 13/12/2024, ώρα: 4.15-6.00μμ, Αίθουσα Συνεδρίων

 

Η κα Ευστρατία Φουντούκου εντάχθηκε στο δυναμικό της Εθνικής Τράπεζας το Σεπτέμβριο του 2006.

Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία στα τέλη του 1998 από το χώρο της ελεγκτικής στην εταιρεία ορκωτών ελεγκτών-λογιστών PricewaterhouseCoopers (PwC). Το 2002 μεταπήδησε στο συμβουλευτικό τομέα της PwC (Transaction services) και ως το φθινόπωρο του 2006 ασχολήθηκε κυρίως με υπηρεσίες financial due diligence στα πλαίσια εξαγορών/συγχωνεύσεων, IPOs και ιδιωτικοποιήσεων. Στο εν λόγω διάστημα είχε την ευκαιρία συνεργασίας με πολυεθνικές ομάδες ειδικών και ενασχόλησης με διαφορετικούς τομείς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, βιομηχανία, τραπεζικές/χρηματοοικονομικές υπηρεσίες).

Από την ένταξή της στην Εθνική Τράπεζα και για 6 χρόνια δραστηριοποιήθηκε στο εξωτερικό, στις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου. Το 2007 τοποθετήθηκε ως CFO της τότε εξαγορασθείσας θυγατρικής στη Σερβία Vojvodjanska banka a.d. Novi Sad και επιμελήθηκε της συγχώνευσης με το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας στη χώρα. Το 2008 ανέλαβε διευρυμένα καθήκοντα ως CFO, COO και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της θυγατρικής, με αρμοδιότητα το μετασχηματισμό και τη λειτουργική ενσωμάτωση στο πρότυπο τραπεζικό μοντέλο του Ομίλου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Χειρίστηκε μεγάλης κλίμακας έργα οικονομικού ανασχεδιασμού και λειτουργικής αναβάθμισης σε όλο το φάσμα εργασιών, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταστάσεων κεντρικών και περιφερειακών ΙΤ συστημάτων, εξυγχρονισμού των υποδομών, κεντροποίησης και επανασχεδιασμού των οικονομικών υπηρεσιών και των λειτουργιών middle/back office. Ταυτόχρονα διετέλεσε υπεύθυνη διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, Τεχνικών Υπηρεσιών και Προμηθειών, υλοποιώντας ομιλικά έργα νέας επιχειρηματικής ταυτότητας (re-branding), αλλά και προγράμματα κοστολογικού εξορθολογισμού.

Τον Ιανουάριο του 2013 επανήλθε στην Ελλάδα ενόψει μετασχηματισμών του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ως Διευθύντρια Οργάνωσης-Επιχειρηματικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας. Από το 2014 ως το 2019 διετέλεσε Διευθύντρια Χρηματοοικονομικού Σχεδιασμού και Διοικητικής Πληροφόρησης του Ομίλου, υπαγόμενη στo Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών (CFO). Ασχολήθηκε με την κατάρτιση και παρακολούθηση Προϋπολογισμού και Επιχειρηματικών Σχεδίων, την ανάλυση κερδοφορίας και εσωτερική κοστολόγηση, τη μοντελοποίηση Ενεργητικού-Παθητικού (ALM) και είχε ενεργό συμμετοχή σε εποπτικές διαγνωστικές ασκήσεις και προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (Stress Tests).

Από το 2015 ασχολείται ενεργά με τη Στρατηγική Διαχείρισης των μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) του Ομίλου, ως προς την ανάπτυξη μοντέλων προβλέψεων για την εξέλιξη αυτών και στοχοθεσία κατά τα σχετικά εποπτικά πλαίσια (NPE Plans), καθώς και με την παρακολούθηση της ποιότητας ενεργητικού και των κινδύνων που άπτονται της υλοποίησης της εν λόγω στρατηγικής.

Από τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε τη νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων Στρατηγικής Ομίλου, στη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων. Στο πλαίσιο αυτό ασχολήθηκε με την ανάπτυξη πλαισίου και εργαλείων διαχείρισης κινδύνων που άπτονται της επιχειρησιακής στρατηγικής και των επιχειρηματικών σχεδίων, της διατηρήσιμης κερδοφορίας και εν γένει του Επιχειρηματικού Μοντέλου. Ως σημαντικές περιοχές ευθύνης αναφέρονται η Ανάλυση Σεναρίων εποπτικού ή εσωτερικού ενδιαφέροντος και οι πανευρωπαϊκές ασκήσεις Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων (Stress Tests).

Περαιτέρω, από το 2022 ασχολείται συστηματικά με τα θέματα Βιωσιμότητας-ESG και κυριότερα με την ανάπτυξη ενός ολιστικού πλαισίου αναγνώρισης και διαχείρισης των κινδύνων που σχετίζονται με την Κλιματική κρίση και το Περιβάλλον (C&E Risks).

Από τον Οκτώβριο του 2023 είναι Βοηθός Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων Στρατηγικής, ESG και Λειτουργικών Κινδύνων του Ομίλου και αναφέρεται στο Γενικό Διεύθυντή Διαχείρισης Κινδύνων (CRO).

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος του διετούς προγράμματος επαγγελματικής πιστοποίησης του Ινστιτούτου Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών Ελλάδος (ΙΕΣΟΕΛ). Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή επιμορφωτικά σεμινάρια στο χώρο της ελεγκτικής και της τραπεζικής.

 

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του μαθήματος του Ομ. Καθηγητή κου Γκίκα Χαρδούβελη: “Διαχείριση Κινδύνου Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων”.

Τη διάλεξη, ωστόσο, μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι και όλες οι φοιτητές του τμήματος.